dissabte, 28 de març del 2015

Consells per evitar que els nens i les nenes odiïn les matemàtiques

Sovint els infants no se senten massa atrets per les matemàtiques. Els pot semblar una assignatura difícil, els pot costar trobar la seva utilitat i fins i tot les poden arribar a odiar.

David Orden, professor de l'Àrea de Matemàtica Aplicada de la Universitat d'Alcalà, ha elaborat un llistat de consells per tal d'intentar que els nens i les nenes no odiïn les matemàtiques:

- No els diguis mai "jo odiava les matemàtiques" (encara que sigui veritat)
Si nosaltres critiquem les matemàtiques, és difícil que els infants tinguin una actitud positiva cap a elles. A més a més, els estàs donant una excusa per abandonar davant la primera dificultat que els sorgeixi.

- Fes-los veure que estan envoltats de matemàtiques
Quants dies falten per les vacances d'estiu? Per què les piles de productes del supermercat tenen la mateixa sempre la mateixa forma? Per què un tamboret de tres potes no balla mai?
Mostra'ls que les matemàtiques estan a tot arreu i acostuma'ls a veure-les.

- Intenta que cada dia pensin en algun problema.
Molts pares dediquen una estona cada dia a la lectura i podrien fer el mateix amb les matemàtiques. Hi ha un munt de blogs que proposen activitats per a Infantil o per a Primària.

- Anima'ls a no rendir-se quan s'encallin.
Sovint les matemàtiques poden semblar difícils, però per aprendre qualsevol cosa és necessari posar-hi ganes i esforç. Estigues al seu costat i ajuda'l quan ho necessiti.

-Fomenta que sàpiguen seguin un mètode però també que facin servir la seva creativitat.
Les matemàtiques no són només seguir una recepta, sinó que també és bo experimentar i intentar trobar camins nous. Animar els infants a utilitzar la seva creativitat pot ser tan necessari com ensenyar-lo a seguir les instruccions.

-Ensenya'ls a resoldre problemes.
Cal proporcionar les eines per resoldre problemes. En primer lloc cal entendre'l i familiaritzar-se amb ell. Després, cal buscar estratègies i dissenyar un pla. Seguidament, cal escollir una estrategia i posar-la en pràctica. Finalment, cal aprendre dels encerts i els errors.

- Transmet la importancia i la utilitat de les matemàtiques en la Història.
Segurament els infants coneixen escriptors, pintors o músics, però rarament coneixen algun matemàtic. Es pot utilitzar una data conceta per parlar de matemàtics que van néixer o morir un dia concret o el llistat de matemàtics importants de la Wikipedia o consultar la web Dones amb ciència.



Podeu trobar l'article complet aquí




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada